İzmir Prekast

Ülkemizde ‘prekast nedir’ dendiğinde aklımıza ilk gelen İseldaş Prekast ve sonrasında da ‘fiber katkılı beton’, ‘cam elyaf takviyeli beton’ gelmektedir. Prekast, üstün dayanıklılık sağlayan beton uygulaması olarak da bilinir. Prekast, 1970’li yılların başında ilk olarak ABD ve Avrupa’da kullanılmaya başlandı. Basit bir beton karışımı olarak bilinmesinin yanı sıra aslında farklı bir yapısal malzemeye sahiptir. Hangi beton çeşidi ile karşılaştırılırsa karşılaştırılsın dayanıklılığı daima yüksektir.

Prekast, silis kumu, beyaz çimento, cam elyaf ve suyun karıştırılarak oluşturulan karışımdan kalıba döküldükten sonra montaj edilecek yere taşınması olayıdır. Standart beton dökümü işleminde ilk önce kalıp oluşturulur sonra beton dökülen alanda kürlenme işlemi sağlanır. Prefabrik bina uygulaması da bir nevi prekast uygulamasıdır. Türkiye’de prefabrik olarak bilinse de yurt dışında ‘precast’ olarak bilinmektedir.

Fiber beton kaplama özelliği sayesinde bir çok mimari uygulamada da büyük avantajlar sağlayan prekast, dünyada GFRC ( Glass Fiber Reinforced Concrete ) olarak bilinmektedir. Prekast, duvar uygulamalarına ilave olarak yalıtımlı kaplama ile binalara hem estetik görünüş hem de deprem güvenliği sağlayan bir yapıdır. Prekast, dış cephe için kaplama malzemesi olarak da kullanılır. Örneğin; çevre düzenlemelerindeki duvarlarda, metro tünellerinde, ses yalıtımında ve su kanalizasyonları dahil bir çok yerde kullanılmaktadır. Isı ve ses izolasyonu özelliğine sahip prekast yönteminde izolasyonun amacına göre çimento miktarı değişiklik gösterebilir.

Prekast’ın Avantajları Nelerdir ?

  • - Prekast beton üretimi yapılırken çevresel faktörlerin kontrol altında tutulması sağlanabilir.
  • - Fabrika ortamında gerçekleşeceği için uygun sıcaklık vb. beton için ihtiyaç olan ortam sağlanır. Bu şekilde prekast yönteminde betonun mükemmel bir şekilde kürlenmesi gerçekleşir.
  • - Beton, fabrika ortamında döküldüğü için ürün kalitesi ve işçilik rahat kontrol edilir. Ayrıca ekipmanların hepsi kullanıma açık olduğundan zamandan tasarruf sağlanır.
  • -Prekast’da kullanılan malzemeler dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Isı ve ses yalıtımı sayesinde geçirgenlik düşüktür. A1 sınıfı yanmaz ürünlerden üretildiği için belirlenen yangın yönetmeliğine de uygun olmaktadır.

Prekast, uygulama tekniği ile diğer uygulamalardan farklıdır. Prekast uygulamasında kalıplama işlemi yaparken özel olarak geliştirilen püskürtme yöntemi tercih edilmektedir. Sonuç olarak prekast, mukavemet yönünden üstün özelliklere sahip bir uygulamadır.