Prekastın Tarihi

02.12.2022
Prekastın Tarihi

Prekastın tarihi ile ilgili bilgiler yaklaşık olarak binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Sert, saman, kil ya da farklı elyaflar ile elde edilen ve elde edilen karışımdaki maddelerin gevrek olması ile daha da az gevrek, çok daha sağlam ve sert lif eklenmesi ile de yapılışı nedeni ile de binlerce yıl önce kullanılan bir malzeme olarak karşımıza çıkar. Dolayısı ile de inşaat sektöründe kullanılmak üzere çıkmış yeni bir malzeme değildir. Tüm bunlarla birlikte ise 19. yy sonlarında asbest çimentonun ortaya çıkmasına kadar da modern, oldukça yüksek performanslı, çimento, elyaf karıştırılarak genel olarak inşaat sektöründe prekast kullanımına yakın bir madde kullanılmıştır.

Prekastın tarihi ile birlikte prekast ile tarihi yapıların restore edilmesi hem görsel bakımından hem çevre dostu olması bakımından büyük alternatif sunmaktadır. Prekast ile yapılacak olan restore işleri ister otel olsun ister restoranlar olsun ister tarihi mekanlar olsun en uygun ölçeklerde projelendirilebilmektedir. Genellikle mimarlar farklı bir tarz oluşturmak için, klasik mimari yapılar yerine göze ve çevreye hitap eden farklılık oluşturabilecek restore işlerinde mimarların hem daha düşük maliyetle hem de kaliteli bir şekilde yapılmak istenen prekast çoğu zaman tek alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.

Prekast ile farklılık yaratmak isteyen, tarzını seçkin, kaliteli ve ekonomik yapılarla yani mimarların icraatları ile ortaya koyması belirgin ve saygın bir itibar kazandırmaktadır. Oldukça yüksek bir mukavemete sahip olan prekast özellikle son 10 yılda hem iç cephede hem de dış cephede restorasyon için en temel yapı elemanı olarak kullanılmaktadır. Özellikle dış cephe için kullanılan prekast süsleme için de kullanılmakta ve dış cephede farklı bir bütünlük katabilmektedir. Her türlü şeklin verilebildiği, her iklime her mevsime uygun olan, çok dayanıklı ve kaliteli prekast en temel yapı malzemesi olarak kullanılabilmektedir.

Prekast tek başına yapı malzemesi olarak da çok kolay kullanılabilmekte ve oldukça da kaliteli bir yapı oluşturabilmektedir. İşte son yıllarda çok rağbet gören prekastın tarihi çok eskiye dayanmakla birlikte son on yılın en temel yapı malzemesi olarak da tercih edilmektedir.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz