Nevşehir ve Prekast

12.12.2015
Nevşehir ve Prekast

Bir grup üniversite öğrencisi bahar dönemi vizelerinden sonra rahatlamak isteyerek bir gezi programı yapmışlardı. Bu programa göre on kişilik arkadaş grupları ile birlikte bir servis kiralayarak Nevşehir- Kapadokya-Göreme gezisi düzenleyeceklerdi kişi başı belli bir ücret belirlenerek hazırlıklara başlandı.

 Mayıs ayında İç Anadolu’nun diğer mevsimlere göre gezmeye daha elverişli olduğunu çünkü iklim özelliği olan karasallık etkisinin azaldığını öğrendiler. Gitmeden bir gece önce Kapadokya’da gezilecek yerlerin bir kısmının listesini çıkardılar. Bu listede tabiî ki en başta Ürgüp- Göreme- Peri bacaları vardı. Daha sonra liste Kaymaklı Yer altı Şehri, Nevşehir Merkez , Temenni Tepesi , Ihlara Vadisi olarak devam ediyordu. Gezi süresi bir gün olduğundan dolayı daha fazla yeri maalesef gezemeyeceklerdi.

Gezi günü geldiğinde herkes sırt çantasını alarak servise geldiğinde kadro tamamlandıktan sonra yola çıktılar. Yol boyunca uçsuz bucaksız ovalardan ve kır çiçeklerinin olduğu bahçelerden geçtiler. Yolculuğun en muhteşem yanı ise gün doğumunda Nevşehir’e vardıklarında ovaların ardından gördükleri güneşin doğuşu oldu. Servis burada durduğunda herkes uzunca bir süre görüntünün büyüsünden çıkamayarak izlediler.

Nevşehir merkeze vardıklarında ise çoğunluğu Tarih Bölümü öğrencisi olan bu gruptakiler Nevşehir’in buram buram tarih kokan evlerini sokaklarını gördüklerinde bir kez daha ne kadar şanlı olduklarını düşündüler. Pek çoğu atandıklarında bu şehre gelmenin hayalini çoktan kurmuşlardı bile.

Nevşehir’in taş işçiliğinin hakim olduğu evlerini gördüklerinde bu kadar işçiliğin maliyetli olabileceğini düşündüler. İçlerinden birisi bu evlerin yapımında kullanılan malzemeyi araştırmaya koyuldu. İlk tahminleri doğru olmakla birlikte bu evlerin yapımında aynı zamanda prekast yapı malzemesi de kullanılmıştı.

Hammaddeye yakınlığı bakımından çoğu taş olan evler vardı. Ama bir kısmı da prekast denilen cam elyafı ve beyaz çimentonun  karışımından elde edilen bir yapı malzemesinden yapılıyordu. Prekast, taş işlemesi kadar zor olmayan  fakat aynı kalitede ses ve ısı yalıtımı sağlayan bir yapı malzemesi idi.

Prekast genelde tarihi dokunun korunmak istendiği yerlerde daha çok kullanılıyordu. ABD’de 1970 yılından beri kullanılan bu malzeme ülkemizde son yıllarda yaygınlaşmıştı. Bilinenin aksine maliyeti çok olmayan bu yapı malzemesi daha rahat işlenebildiği için son yıllarda daha çok duyulmaya başlamıştı.

Gezilerine devam ederken bu evlere hayran hayran bakan grup gezip gördükleri yerlerden de çok etkilenmişlerdi. Tek yapamadıkları etkinlik balonla gezinti idi. O da zaten öğrenci bütçesine göre bir fiyatta değildi.

Bu geziden dönerken bir kısmı yeni bir yer görmenin mutluluğunu yaşarken bir kısmının aklında evlerin yapımındaki malzeme kalmıştı. Bunun aslında iyi bir yatırım alanı olduğunu düşünenler de az değildi. Sonuçta hem maliyeti düşük hem rahat işlenebilir prekast malzeme neden daha da yaygınlaşmasın diye düşündüler. Böylece geleceklerine dair bir iş kolu daha akıllarına not edilmiş oldu.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz