Prekast Nedir ve Nasıl Üretilir

01.04.2022
Prekast Nedir ve Nasıl Üretilir

Glassfibre Reinforced Concrete  olarak bilinen bir elyaf katkılı betondur. Betonu elde edebilmek için özel cam elyaf ve beyaz çimento karışımından faydalanılmaktadır. Bu malzeme adeta elyafın sorumluluk görevini üstlenmektedir. Prekast üretiminde silis kumu, beyaz çimento, cam elyaf ve polymer yardımı ile püskürtme yöntemi ile üretilen bir beton çeşididir.

Prekast Cephe Sistemi Nerelerde Kullanılır ?

Türkiye dahil diğer gelişmiş ülkeler de dış cephe kaplama sistemi olarak sık tercih edilmektedir. İlk olarak ABD’de kullanılan bu sistem son dönemde ülkemizde de aşırı bir şekilde rağbet görmektedir. Fazla sayıda katlı binalar da GFRC panellerin kullanımı tercih edilmektedir. Bu panellerin kullanımı sayesinde kolon ve kirişlere monte edilmesi sağlanmaktadır. Prekast dış cephe kaplama sistemi her türlü doğa koşullarına dayanıklı bir sistemdir. GFRC yapısında arka yüzeylerde kullanılan ısı izolasyon malzemeleri sayesinde güçlü bir izolasyon malzemesi elde edilir. Bu malzeme ile su geçirmez özelliğine erişmektedir.

Prekast dış cephe kaplama sistemi sadece binalar da değil çoğu objelerin üretiminde de kullanılmaktadır. Bu objelerden bazılarını sayacak olursa; üst geçitler, saat kuleleri, kamelyalar, pergolalar ve abideler gibi örnekleri sayabiliriz.

Prekast Cephe Kaplama Sisteminin Faydaları

  • GFRC su geçirmez özelliğine sahiptir.
  • Yüzey düzgünlüğünü yıllar boyunca korumaktadır.
  • İçerisinde bulunan özel cam elyaf lif sayesinde herhangi bir durumda dağılmaz, parçalanmaz.
  • Bu sistemde uygulanan püskürtme yöntemi ile şekil verilebilir.
  • A1 sınıfı özelliğine sahiptir. Çünkü A1 yanmaz bir malzemedir.
  • Beton pigmentinin kullanılması sayesinde renkli betonlar üretilebilir.
  • Nanoteknoloji sayesinde kir tutmaz.
  • Prekast cephe kaplama sistemlerinde çözüm odaklı geliştirmeler hazırlanmaktadır.

Prekast cephe kaplama sistemi her özelliği ile son dönemde neden tercih edildiğini bir nevi kanıtlar nitelikte bir yapıya sahip. Çünkü hem dayanıklılık hem de müşteri memnuniyeti sağlaması prekast sistemini diğer sistemlere göre avantajlı duruma getirmektedir. İlerleyen dönemde yapının daha da gelişeceğini varsayarsak prekast uygulamasını dikkatli bir şekilde takip etmek faydalı olacaktır.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz