Prekast Montajı

30.09.2022
Prekast Montajı

Ülkemizdeki binaların dış cephe bölgesini kaplatmak için tercih edilen prekast diğer bilinen adıyla fiber takviyeli beton malzemesi son dönemde inşaat firmaları ve müteahhitler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Prekast cephe sistemlerinde önemli detaylardan birisi de prekast montajı konusudur. Prekast malzemelerinin montajı ne kadar düzgün yapılırsa, bina da o kadar düzgün ve kusursuz olmaktadır.

Çelik Karkas Sistemi

GRC (glassfiber reinforced concrete) da bilinen malzemenin montajında, ilk olarak malzemenin içerisine yerleştirilen karkas sistemi ciddi derecede önem taşımaktadır. Montaj yapımında en ufak bir dikkatsiz davranış hem malzemenin yerinden çıkmasına neden olacağı gibi hem de kötü bir görüntü ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Projeden projeye göre farklılık gösterebilen ölçü farketmeksizin galvanizli profillerden üretilen çelik karkas sistemi, her projeye ve binaya uygun bir şekilde üretilip prekast malzemesinin içerisine yerleştirilir. Prekast malzemesinin üzerinde petler atılarak, karkas sisteminin prekast panelleri içinde sabitlemesi gerçekleştirilir. Prekast montajı öncesinde ve sonrasında prekast malzemesinin karkasa tutunduğu nokta bu petlerdir.

Çelik Ankraj Sistemi

Prekast montajında genel olarak çelik ankraj sistemleri kullanılmaktadır. Genel itibari ile L şeklinde olan bu çelik ankrajlar, binanın kirişlerine sabitlenerek prekast malzemenin binaya sağlam bir şekilde montajlanmasını sağlar. Ankrajların üzerinde mevcut olan vida boşluklarıyla prekast paneller sağa ve sola, öne ve geri, yukarı ve aşağı yönlerde hareket edebilir ve prekast montajı esnasında 3 boyutlu olarak yerleştirilebilir.

Halfen Kanalları

Cam elyaf takviyeli beton malzemelerinin montaj sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, halfen kanalları adı verilen malzemeler ile birlikte ankrajların birleşmesidir. Halfen kanallarının prekast montajı yapılırken sabitlendiği noktalarda paslanmaz halfen kanallarının kullanılması gerekmektedir. Halfen kanallarının ankrajla bağlantısında bunun için özel olarak üretilen T civatalar kullanılır. Bu civataların tırtıklı yüzeyli olması nedeniyle prekast malzemenin sabitlenmesini kolaylaştırır.

Prekast montajında dikkat edilecek bir diğer faktör de montaj uygulaması yapan ekibin tecrübesi ve bilgisidir. İşe hakim ve işini profesyonel bir şekilde yapan montaj ustasının bitirdiği projeler de görünen fark çok kolay bir şekilde görülmektedir.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz