Evim Tarzımı Yansıtmalı

07.12.2015
Evim Tarzımı Yansıtmalı

Dış cephe diyince insanın aklına ilk gelen şey bir evin farklı olmasını ve fark edilmesini sağlayan bir şey olmalı düşüncesi oluyor. Bir insanın eğer kendi evini kendi yapabilecek durumu varsa en ince ayrıntısına kadar her alanda ilgilenmesi gereken şeyler oluyor. Ev yapımı için çalışan pek çok meslek dallarıyla ilgili olmanız ve bunların iş bölümü sırasında kendi görüşünüzü belirtmeniz gerekiyor. Örneğin evin kaç katlı olacağı, kaç odadan oluşacağı ve bu odaların ne amaçla kullanılacağı tamamen size kalmış durumdadır. Bu işlerle uğraşmak zahmetlidir. Ama eğer vakit varsa gerçekten çok zevklidir.

Ev insanın tarzını yansıtan en önemli şeydir. Duvarların rengi dış cephesinden iç cephesine kadar düşünülür. Boyacılara gidilir renkli kartelâlar karşısında kararsız kalınır. En son bir renge karar verebilir veya kararsız kalabilir her odanızı farklı renk boyayabilirsiniz. Evin içinden çok dışıyla ilgilenme durumunda geldiğinizde ise bu tamamen bir uzmanlık işidir. Renginin yanı sıra dış cephede asıl mühim olan dayanıklılık, yalıtım ve içinize sinecek bir görüntü olmasıdır.

Geçmişte dış cephede standart yapı malzemeleri tercih edilirken günümüzde bu alanda da pek çok çeşitlilik görülmektedir. Örneğin pek çoğumuzun henüz adını duymadığı prekast malzemesi ABD’de ve diğer Avrupa ülkelerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu malzeme işlenişi bakımından rahat olduğu için son zamanlarda en çok tercih edilen yapı malzemesi olmuştur.

Özellikle nostaljik ruha sahip olan ev sahipleri bu malzemeyi çokça tercih etmektedir. Bu malzeme binalara geçmiş zaman hissi vererek aynı zamanda binanın içi içinde bir merak uyandırmaktadır. Üzerinde rahat işleme yapılabildiği için prekast çoğu zaman taş işlemeciliği ile karıştırılır. Oysa prekast ekonomik olması bakımından daha avantajlıdır.

Prekast malzeme evlerinin dışında eski zaman hissini yaratmak isteyen kimseler için çok uygun, kullanışlı ve ekonomiktir. Prekast malzeme uygulanan dış cepheler zamanın çok ötesinde bir yerlerden gelmiş gibi görünür. Dışarıdan bakıldığında ilk çağlarda taş işçiliği ile yapılan evler, kiliseler ve tiyatroları hatırlatan prekast yapılar o zamanın ruhunu yansıtmak için kullanılabilecek  en etkili malzemedir.

İnce olarak döküm yapılabildiğinden dış cephe kaplaması olarak uygulanabilen prekastın inşaat sektörü için çok işlevli bir ve avantajlı bir ürün olduğu söylenebilir. Prekast dayanıklı yapısıyla uzun ömürlü bir malzeme olduğu için uzun süre boyunca bakım masrafı gerektirmez ve böylece ekonomik bir avantaj da sağlar. Yani hem kolay hem ekonomik şekilde farklı bir dış cepheye sahip olmak isteyen kimseler kesinlikle gönül rahatlığıyla tercih edilebilr.

Dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılan prekast su ve nemden ısı ve sese kadar yüksek bir izolasyon sağlayabilmektedir. Özellikle yol kenarında evleri bulunan kimseler bu malzemeyi tercih ettiklerine pişman olmayacaklardır. Mesela kıyı kentlerinde en güzel evler genelde sahil kesiminde olur ama en işlek caddelerin de bu evlerin yanıbaşında olması bazen hayatı zorlaştırabilir. Ama prekast malzeme bu anlamda da avantajlıdır. Bu aşamada izolasyonun amacı belirlenerek prekast üretiminde kullanılan çimentonun miktarında değişiklik yapılabilir. Beyaz çimento miktarının arttırılması ya da azaltılması ile ürünün istenilen amaca daha uygun ve verimli hale getirilebilmesi sağlayabilir.

Eğer istenilen şey: modern ama aynı zamanda nostaljik, ekonomik ve aynı zamanda kolay işlenebilen bir malzeme ise prekast bu amaca hizmet edecek düzeyde bir yapı malzemesidir.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz