Isı Yalıtım Malzemeleri ve Prekast Uygulaması

11.03.2022
Isı Yalıtım Malzemeleri ve Prekast Uygulaması

Yaz ve kış dönemleri geldiğinde binanızda oluşabilecek ısı kayıplarını en aza indirmek için ısı yalıtım işlemlerinin uygulanması gerekmektedir. Isı yalıtım da en önemli faktör ise uygun ısı yalıtım malzemelerinin dikkatli bir şekilde seçimidir. Binanızda mevcut düşük ısı iletkenlik değeri olan malzemelerin, yeterli kalınlıkta kullanılması ısı konforu açısından oldukça önem taşımaktadır.

Küresel ısınma sebebiyle yaşanılan iklim değişiklikleri her geçen gün daha fazla hissedilmektedir. Ülkemizde artan nüfus, azalan doğal kaynaklar ve yükselen enerji maliyetleri ile sürdürülebilir bir yaşam için enerji verimliliğinin en yüksek seviyelere çıkması bu yapılara olan ihtiyacı günden güne arttırmaktadır.

Prekast dış cephe kaplamaları, normal bir betona göre ısı yalıtımı yönünden daha iyi görülmesine rağmen yine detek başına ısı yalıtım malzemeleri olarak kullanılmamaktadır.  09.10.2008 tarihli 27019 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği‘ne göre bütün şehirlerde ki binalarda ısı yalıtımı uygulanması zorunlu hale getirilmiştir. TS 825 maddesine göre ısı yalıtım malzemelerinin ısı iletkenlik değeri 0,015-0,090 W/mK arasında değişmelidir. Isı yalıtımlı prekast cephe kaplama tarafında ise bu değer 0,8-1,2 W/mK arasında olmalıdır.

Isı iletkenlik katsayısı (W/mK), kullanılan malzemenin ısıyı ne derece ilettiğini göstermektedir. Isı iletkenlik değeri küçük olan malzeme ısıyı da o kadar az iletmektedir.

Isı iletkenlik derecesi düşük olan yapı malzemelerini tercih etmeniz durumunda; daha az ısıtma ve soğutma maliyeti, az çevre kirliliği, iç ve dış etkenlerden korunmasına yardımcı olması gibi binanın da ömür olarak artmasını sağlamaktadır.

TS825 maddesine göre tüm ısı yalıtım malzemelerinin prekast projeleri ile birlikte kullanılması gerekmektedir. İsteğinize bağlı olarak ister prekast panel içerisine, isterse duvar ile prekast levha arasında isteğinize göre ısı yalıtım malzemeleri uygulanmaktadır.

Genellikle müşterilerimiz tercihlerini taş yünü, EPS köpük, XPS köpük’ten yana kullanmaktadır.

TS825’e göre ısı yalıtım malzemeleri

  • - Ahşap yünü levhalar
  • - Yerinde imal edilmiş köpük malzemeler
  • - Sentetik köpük malzemeler
  • - Fenol reçinesinden sert köpük (PF) levhalar
  • - Mineral ve bitkisel lifli ısı yalıtım malzemeleri (cam yünü, taş yünü vb.)
  • - Cam köpüğü
  • - Ahşap lifli ısı yalıtım levhaları
  • - Mantar yalıtım malzemeleri

Sonuç olarak yeni teknoloji ile birlikte ısı yalıtım malzemeleri prekast dış cephe kaplamaları ile denenerek, müşteriler için en verimli ve en uygun maliyetli çözümler sunmaya çalışmaktadır.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz