Prekast Çimento Kalitesi

23.09.2022
Prekast Çimento Kalitesi

Prekast malzemesinin bilinen en önemli hammaddesi beyaz çimentonun kalitesidir. Bu hammadde bitmiş olan ürün kalitesini de önemli derecede etkilemektedir. Bundan dolayı bu makalemizde anlatacağımız yöntemleri kullanarak net olarak çimentonun kalitesini gözlemleyebilir ve gerekli tedbirleri alma imkanı bulabilirsiniz. Genellikle inşaat sektöründe kullanılan bu malzemeleri daima laboratuvar ortamında testi mümkün değildir. Şantiye ortamında gözlem yolu ile malzeme durumunu anlama çalışmaları gerçekleştiriliyor. Söz konusu çimento olduğunda, gerekli ekipmanlar mevcut durumda olmadan da ürünün kalitesi kontrol edilmektedir.

Çimento Kalitesini Sahada Ekipmansız Öğrenme Yöntemleri

Günümüz şartlarında her ne kadar standartlara uygun malzemeler kullanılsa da, belirli şartlar sağlanmadığı takdirde malzeme durumunda düşüşler gözlemlenebilmektedir. Saha ortamında kolay yapılan testleri üretim esnasında çalışanlarımız çimento durumunu kontrol etmekte ve satın alma ekibimiz tarafından da bu işlem teslim alma esnasında uygulanmaktadır.

Kullanılan malzemelerin özelliklerini ne derece iyi bilirsek, üretimimizin de o denli kaliteli olacağı düşüncesi aşikardır. Bu düşünceden yol çıkarak düzenli olarak çalışanlarımıza belirli aralıklarla konu ile ilgili eğitimler veriyoruz.

Sahada ekipmansız çimento kalitesi öğrenme yolu

Paket üzerinde tarih kontrolü yapmak

Biz fabrikamız bünyesinde bulunan çimentoyu silomuzdan kullanmaktayız. Fakat bazı durumlarda, ar-ge çalışmaları, test üretimleri gibi paket çimento kullanıldığı zamanlar da olmaktadır. Paket kullanıldığı zamanlarda paketin üzerinde bulunan tarih mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca paketin yaşına göre kuvvetinde de düşme yaşanabilir.

Renk testi

Renk dağılımı üniform olmak zorundadır. Ürünün rengi kalsiyum, kil ve yanma oranı hakkında mutlaka bilgi vermelidir.

Yuvarlama testi

Parmaklarınızın arasına aldığınız çimentoyu yuvarlayın. Yuvarlama esnasında pürüzsüz his oluşmalıdır. Eğer pürüzlenme meydana geliyorsa niteliği bozulmaya başlamıştır.

El sokma testi

Elinizi çimento paketine soktuğunuzda serin bir his oluşmalıdır. Bu his, çimentoya hiç bir sıvı temas etmediğini gösterir.

Yüzme testi

Bir miktar çimentoyu su üzerine döktüğünüzde mutlaka suya batmalıdır, asla su üzerinde yüzmemesi gerekir.

Koklama testi

Elinize biraz çimento alın ve koklayın. Aşırı miktarda ezilmiş kil ve silt içerdiğinden dolayı topraksı bir koku gelmektedir.

Topaklanma kontrolü

Çimento paketini açtığınızda hiçbir şekilde paket içerisinde topaklanmış kısım olmaması gerekir.

Şekil testi

100 gr çimento ile katı macun oluşturma işlemi gerçekleştirin. Köşeleri olan bir metal üzerine sıkıştırarak parça koyun. Daha sonrasında ise metal parçayı su üzerine bırakın. Belirli bir zaman geçtikten sonra bile bıraktığınız parçada hiçbir şekilde değişiklik olmamalıdır. Zaten bu durum çimentonun hidrolik bağlayıcı özelliğini göstermektedir.

Sonuç olarak, basit ve akılda kalıcı 8 madde sayesinde kalite ve verimlilikte mutlaka artış sağlarsınız. Çalışanlarımızın farkındalığı sayesinde hem boşa giden hammadde engellenir hem de zaman yönünden zarar önlenir.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz