Prekast Metraj Hesabı Nasıl Yapılır

03.05.2017
Prekast Metraj Hesabı Nasıl Yapılır

Son yıllarda dış cephe kaplama sisteminde popüler olan prekast, sağlamlığı, dayanıklılığı ve dekoratif avantajları nedeniyle genellikle mimarlar tarafından tercih edilen bir sistemdir. Fakat prekast metraj hesabı konusunda her projede farklı farklı sonuçlar çıkabiliyor.

İlk olarak prekast metraj hesaplaması yaparken, o projede hangi bölgelere prekast uygulanacağı belirlenmelidir. Eğer binanın bütün cepheleri prekast olacak şekilde metraj hesabı yapılacak ise, binanın çevresi binanın yüksekliği ile çarpılarak binanın cephe metrajını alma imkanınız bulunmaktadır. Yine de bu konuda işverenler tarafından sık olarak yapılan hata, prekast dış cephe panellerinin birbirilerine dokundukları yanaklarının hesaba katılmıyor olmasıdır.

Prekast metrajı hesaplarken, panellerin birbirlerine dokundukları yanak kısımları da hesaba dahil edilir. Örneğin 3×3 bir panel düşünecek olursak. Normal yapılan hesaplamaya göre 9 m² çıkan bu prekast paneli, her kenarından içeriye 15cm girecek şekilde kalıba koyulduğunda, panelin toplam metrajı 3,3×3,3 olmaktadır ve yaklaşık 11 m² yüzey alanı ortaya çıkmaktadır. Yüzde olarak hesaplamak gerekirse bu değer %20 gibi bir değere denk gelmektedir.

Binanın cephelerine uygulanacak prekast sisteminde metraj hesabı yapılırken, pencere boşlukları dahil edilmemektedir. Bunun nedeni ise pencere çep erlerine denk gelen ve duvardan içeri doğru yaklaşık 15 cm ve yine pencerelerden yaklaşık 25 cm giren prekast malzemeleri ve söve detayları, aslında pencere boşluğunu metraja dahil etmek ile aynı duruma denk getirmektedir.

Prekast Metraj Hesabı Yöntemleri

Prekast metrajı hesabında kullanılabilecek yöntemlerden birisi de metrekare hesabıdır. Tasarımın her durumda aynı olduğu prekast söveleri, prekast harpuştaları, prekast sütunları ve diğer prekast cephe kesitlerinin metretül miktarı ile çarpılmasıdır. Bu değer bize hem metrekareyi hem de toplam kesit değerlerini gösterecektir.

Örnek vermek gerekirse, çatı çevresi 70 m olan bir binaya uygulanacak bir çatı silmesinin kesiti 2 m ise, toplamda bu çatı silmesi 140 m² olarak karşımıza çıkacaktır. Fakat bu teklifler proje dosyası üzerinden hazırladığından dolayı tahmini değerlerdir ve yaklaşık değerler olarak kullanılmaktadır. Kişinin İstediği tasarıma göre kesit değerleri değişiklik gösterebileceği için anlaşma yapılırken, değişiklikler doğrultusunda silmenin uygulanacağı metraj da değiştirilmelidir.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz