Prekast ile Gelen Başarı

24.06.2022
Prekast ile Gelen Başarı

ABD’de Mühendislik eğitimi gördükten sonra Türkiye’ye geldiğimde bir süre ne yapacağımı düşünmekle geçirdim. Okuduğum ülke ile yaşadığım ülkenin şartları aynı değildi. Hatta insanların dahi tarzları farklıydı. Binalar ise yine tekdüze şekilde aynı tarz ve üslupla yapılmışlardı. Mesleğimin bir gerekliliği olarak bunlara dikkat ediyor ve gittikçe en büyük farkın aslında binaların görünüşünde olduğunu keşfediyordum.

Amerika’daki binalar genelde eski zaman görünümünde ama yalıtım yönünden de iddialı binalardı. O binaların prekast'tan yapıldığını biliyordum. Türkiye’de ise her yeni akım yok olmuş gibi dış cephesi klasik düz boyalı veya seneler öncesinden beri değişmemiş birtakım malzemeler göze çarpıyordu.

Uzunca bir süre karar verememekle birlikte sonunda kendime bir yapı marketi açarak yavaş yavaş büyütecek bir mekân satın aldım. Mekân anayolun yanıbaşında olmasına rağmen insanlar adı duyulmadığı için ilk başta pek yaklaşmıyorlardı. Bir bilgi birikimim olmasına karşılık henüz onlara düşüncelerimi aktarma fırsatını bulamıyordum. Bu kötü gidişat birkaç blok aramız olan boş araziye yeni bir inşaatın başlamasıyla son buldu.

Bu binanın yapım sorumlusu ile görüşmek için fırsat kolluyordum bu benim alacağım ilk iş olabilirdi. Yeni yapılan binanın yakınında birini gördüğümde hemen yaklaşıyor ve bina hakkında bilgi alıyordum. Onlara kaç katlı bir yapı yapacaklarını, dış cephe olarak hangi malzemeyi kullanacaklarını, yalıtım sistemlerinin ne olacağını soruyordum. Aldığım cevaplar çok da ipucu vermeyen bir şekilde oluyordu. Kimin yaptırdığını öğrenemediğim için de rahatsızlık duyuyordum. Amacım o kişiyi bularak irtibata geçmekti.

Son çare olarak kendi düşündüğüm dış cephe sistemini mekânın bulunduğu binaya yapmaya karar verdim. Dış cephe için düşündüğüm malzeme prekast malzemesiydi. Prekast ABD’de yaşadığım süre boyunca pek çok bina da gördüğüm dış cephe sistemiydi. Yapımında silis kumu ve yüksek kalitede beyaz çimento kullanılan bu yapı malzemesi kullanılışı, ekonomikliği ve rahat işlenebilirliği sayesinde fazlaca tercih edilen bir yapı malzemesi idi.

İşlenmesi kolay ve elde edilen sonuç bakımından da gayet uygun olan bu malzemeyi ilk olarak temin etmekte biraz zorlandım. Çünkü henüz ülkemizde pek fazla bilinmiyordu. Ama sonuncu görüştüğüm yetkili bana kısa zamanda ihtiyacım kadar sağlayabileceğini söyledi.

Beklediğimden daha kısa süre içinde prekast cephem hazırlanmıştı. Binaya baktığımda gerçekten taş işçiliğine benzemesi bakımından estetik zevklerime hitap eder bir duruma gelmişti. Aynı zamanda ses ve ısı yalıtımı bakımından da gerçekten rahat bir ortama dönüşmüştü. Etrafta da buna benzer başka bina olmadığı için dikkat çeker durumdaydı.

Bir süre sonra yapı marketim bu malzemeyi sorup kendi binalarına yaptırmak isteyenlerle dolup taşmaya başlamıştı. İnsanlar geliyor bu malzemenin ne olduğunu soruyordu. Bende onlara prekast hakkında geniş bilgiler veriyor ve prekast'ın avantajlarını anlatıp duruyordum. Bu dış cephe tarzı birkaç blok ötedeki binayı yapan şirketin de dikkatini çekmişti. Yetkilileriyle görüştükten sonra nihayet ben binanın dış cephe işini almış ve prekast cepheli yeni bir bina yapmaya daha birkaç hafta içinde başlamıştım. İşlenişi ve uygulanışı bakımından ekonomik olan prekast cephe bana çokça kar ettirmiş ve nihayet hedefime ulaşmak için ilk basamak olan yapı marketçiliği işinden alnımın akıyla çıkmıştım. Anladım ki başarı yeni bir şeyler meydana getirmek veya bilinmeyeni ortaya çıkarmak ile mümkün oluyordu.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz