İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Antalya Prekast

26.08.2022
İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Antalya Prekast

Prekast yapı malzemesi Türkiye'deki pek çok firma tarafından üretilen ve son yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanan bir dış çephe yapı malzemesidir. Prekast malzeme özelllikle İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Antalya gibi büyük şehirlerde  tercih edilen bir yapı malzemesidir. Bunun sebebi Prekast yapı malzemesinin kullanım alanları bakımından bu şehirlerin dokusunda hakim olan temaları yansıtmada kokaylaştırıcı olmasındandır.

Şöyle ki Prekast malzemenin daha çok tarihi bina restorasyonunda dönemin bina geleneğine uyması bakımından tercih edildiğinden dolayı daha çok İstanbul, İzmir, Bursa gibi şehirlerde tarihi binaların onarımı amacıyla kullanılır. Türkiye'de eskiden beri kullanılan ve özellikle Osmanlı mimarisinin odak noktası olan taş işçiliğini yansıtabilmesi açısından bu şehirlerde vazgeçilmezdir.

Diğer bir kullanım alanı olan parklarda kullanılmasının sebebi ise çimento oranı arttırıldığında ortaya sert bir betonun çıkmasıdır. Bu da belediyeleri yol kenarında veya parklarda sürekli taş bank ya da çit yapmaktan kurtarmasından dolayıdır.

Bu özelliği sebebiyle nüfusu fazla olan İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerde tercih edilir. Prekast yapı malzemesinin en çok ihtiyaç duyulduğu şehirler bunlar olduğu için fabrikalar için de yatırımlar bu şehirlere yapılır.
Prekast İstanbul denildiğinde Prekast'ın bu şehirlerde kullanım amacı olarak daha önceki iki etken sayılabileceği gibi aynı zamanda işlenebilir olması açısından film setlerindeki dekorların yapımında da kullanılabilir. Bu yüzden prekast kullanım alanlarına bu alanı da dahil etmek doğru olacaktır.

İstanbul bu faaliyetlerin daha yoğun olarak yapıldığı tarihi ve doğal güzelliklere sahip mekanları için Prekast malzemenin sıkça kullanıldığı bir şehirdir. Ama İstanbul'un prekast ihtiyacını karşılamak üzere fabrikalar daha çok yakın şehirlerdedir. İzmir, Kocaeli gibi kentlerde İstanbul'un Prekast ihtiyacını karşılamak üzere fabrikalar bulunmaktadir. İstanbul da prekast kullanımının yaygınlaşmasının en önemli nedeni ise daha önce belirtilen tarihi dokuların onarım alanıdır. Bu tarihi doku Türkiye'nin turizm gelirlerinin büyük çoğunluğunu oluşturur.

İstanbul yıl içinde deniz turizminin yapıldığı şehirlerin sezonluk turist alımından daha çok  turisti ağırlamaktadır. Bu da korunması gereken bir tarihi ve kültürel miras olduğu yönüne çıkarır bizi. İşte bu aşamada da ülke içinden temin edilebilen beyaz çimento ve cam elyafı bileşiği olan prekast yapı malzemesi en çok yararlanılan yapı malzemesi olmuştur.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz