Çimento Esaslı Lifili Yapı Süsleme Elemanı

05.11.2021
Çimento Esaslı Lifili Yapı Süsleme Elemanı

Beyaz çimento esaslı ve içi lifli yapı süsleme elemanıdır. Prekast genellikle gösterişli 1A sınıfı yapılarda tercih edilmektedir. Prekast beton, klasik betona göre yüksek performans değerine sahip özel bir beton türüdür. Bileşiminde silis kumu, beyaz çimento, su, polimer, kimyasal katkılar ve cam elyafı lifleri bulunur.

İngilizcede “pre” ve “cast” kelimelerinden meydana gelen prekastın İngilizce karşılığı önceden dökülmüş demektir. Ülkemizde ise Prekast denildiğinde ilk aklımıza gelen fiber katkılı beton veya cam elyaf takviyeli betondur. Daha anlaşılabilir olması açısından örnek olarak prefabrik bina, prefabrik fabrika uygulamaları örnek olarak verilebilir. Türkiye’de prefabrik olarak adlandırdığımız bu yapı yurtdışında precast olarak bilinir. Prekast yapıların inşa edilme hızı ve kolaylığı yapılar için popüler ve çokça kullanılan bir yapı malzemesi olmasına yardımcı olmuştur.

Prekast beton diğer yapı elemanları ile birleştirilerek inşa edilecek yapının uzun ömürlü ve doğal afetlere karşı dayanıklı olmasını sağlar. Rusya’da yapılmış bir testte 9 şiddetindeki depreme dayanıklılığı test edilmiş ve gayet olumlu sonuçlar alınmıştır.

Prekast malzeme Avrupa’da 1970’den beri Türkiye’de ise 2000’li yıllardan beri kullanılmaktadır.

İnşaat sektörünün dış cephe, peyzaj gibi bir çok alanında kullanılan Prekast uluslar arası standartları olan yeni nesil beton sistemine verilen addır. Kabuk paneller ve yalıtımlı prekast ürünleri olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.

KABUK PANEL

Arkasında ki galvanizli çelik taşıyıcı konstriksiyonla her türlü şekilde ve ebatta tasarımlandırılabilir ve ister izolasyonlu ister izolasyonsuz üretilebilir. İzolasyon olarak tercihe göre poliüretan, taş yünü, selülozik esaslı yalıtım malzemeleri, perlitli beton yada ısı yalıtım değeri yüksek köpük beton kullanılabilir.

YALITIMLI PREKAST SEÇENEKLERİ

Yaşam alanlarımız için ısı, ses ve su yalıtımı oldukça önemli ihtiyaçlardır.Bu ihtiyaçlar yaşam kalitesinin arttırılmasında önemli role sahiptir. Tamda bu noktada yalıtımlı paneller devreye girerek insan hayatını kolaylaştırır. İnşa maliyetlerini de düşürmesi sebebiyle son dönemde çokça tercih edilen bu seçenek ekonomi yapmanıza da katlı sağlar.

Prekast beton ekonomiktir bu yüzden inşaat alanında kullanımı her geçen yıl artmaktadır. Sadece bina inşa etmek için değil dış cephe kaplamaları, metro hattı inşası gibi farklı alanlarda da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Ayrıca prekast dış cephe çok dayanıklı ve mükemmel yüzey görünümüne sahip bir malzemedir.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz