Prekast Beton Endüstrisi Nasıl Başladı

29.10.2021
Prekast Beton Endüstrisi Nasıl Başladı

Betonun tarihi milattan önceki eski çağlara kadar dayanmaktadır. Beton bulunduktan sonra insanlığın medeniyet seviyesini geliştiren, gelişmesine imkan sağlayan en önemli yapı malzemesi olmuştur.

Araştırmalara göre prekast beton endüstrisi Antik Roma’da inşa edilen geniş yeraltı tüneli ve su kanalı gibi yapıların prekast yapı malzemesi kullanılarak inşa edildiği yönündedir.

Günümüz prekast beton endüstrisinin belgelenmiş ilk binası ise 1900’lerde John Alexander Brodie adındaki bir ingiliz mühendisin prekast beton bileşenlerinin verimli bir yapı inşa etmek için bir araya gelebileceğini keşfetmesiyle başladı. Alexander Brodie prekast beton panelli binalar oluşturma süreci için patent alan ilk kişiydi.

1959’de Amerika Birleşik Devletlerinde ilk büyük prekast beton yapı inşa edildi. Philadelphia’daki Walnut Lane Memorial Bridge ilk prekast yapıdır.

1917-1932 arasında prekast tekniği 145 binada uygulanmıştır. Prekast tekniği ile montaj projeyi hızla tamamlama imkanı verdiği için özel şirketlere ait binalar içinde tercih edilmiştir.

Yirminci yüzyılın başlangıcı ağırlıklı olarak borosiliat türü (E-Glass) cam elyafı üretiminde teknolojik gelişmeler sağladı ve ilk polimerler endüstriyel üretime girdi. Isıyla sertleşen polyester reçineler cam elyaf takviyeli polimer (plastik) üretimi için “GRP”olarak kısaltılan ve ayrıca “fiberglas”olarak da bilinen matrix malzemesi sağlamıştır.

İkinci dünya savaşından sonra farklı lif türlerinin bulunması ile çimentolu matrisleri içeren yeni fiber takviyeli kompozitler geliştirilmesini teşvik etti.

Yeni kompozitlerin popülerliği hızla artış gösterince Glassfibre Reinforced Cement Association yani şu anda ki uluslararası GRCA 1975 yılında, bilgi birikimini, tecrübeyi ve yeni bilgileri değiş tokuş etmek ve GRC’yi önemli bir yeni malzeme sunan materyal olarak tanıtmak ve inşaat sektörüne sağladığı avantajlar konusunda bilgilendirmek için küresel bir forum olarak kuruldu.

GRC’nin geliştirilmesinin ilk yılları kullanılan asbest liflerinin kansorejen nitelikleri ve yaşlanmış ürünlerin kırılgan davranışları (örneğin oluklu çatı kaplaması) nedeniyle geleneksel asbest çimentosunun çöküş dönemiyle çatıştı.

Asbest çimentosunu değiştiren farklı tipte elyaf pano geliştirildi. Günümüzde AR fibrenin diğer elyaflarla ( örneğin;selüloz )birlikte kullanıldığı bazıları basit genellikle düz öğelerin büyük ölçekli otomatik üretimine izin vermek için üretilmektedir.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz