Prekast

10.09.2021
Prekast

Prekast, denildiğinde akla ilk olarak genellikle hep "cam elyaf kaplı beton"  gelir.  Prekast İngilizce kökeninden gelmektedir ve" önceden dökülmüş" anlamını içerir.

Beyaz çimento, bazı özel cam elyafları ve silis kumu birbirleri ile doğru miktarda su karıştırarak bir karışım oluşturulur. Bu karışım da kalıba dökülerek kuruması beklenerek  istediğimiz madde elde edilebilir. Kuruması biraz uzun sürmektedir.

Prefabrik evler ve bunlara benzer yapılar da aslında prekasttir. Ülkemizde bunların ismi prefabrik olarak geçse de aslında yabancı ülkelerde bunların ismi prekasttır.

Çok eski çağlarda insanlar bu prekastları su kanalları gibi yerlerde kullanmaktadırlar. 1900'lü yıllarda İngiliz bir mühendis tarafından prekast ilk defa belgelendiği görülür. Eskiye dönük alınan bazı  ilhamda bu insanların günümüze çok etkileri vardır.  İnşaat alanında ilk büyük prekast projesi Avusturya'da gerçekleştirildiği görülür.

Günümüzde çokça varlığını gösteren bu prekastlar, oturduğumuz binaların dış çevrelerinde bile bulunmaktadır. Maddenin daha dayanıklı olabilmesini sağlayan bu prekastlar her geçen yıl da daha fazla kullanımını artırmaktadır. Doğru bir karışım ile doğru bir şekilde kullanılan bu prekastlar inşaat ve diğer madde yapımlarından yapıcının işini kolaylaştırdığı görülür.

Prekast, beton oldukça ekonomiktir. Bu yüzden inşaat alanlarında sıklıkla kullanılmaktadır.  Sadece inşaat alanlarında değil birçok farklı yerlerde de kullanıldığı görülmektedir.

Prekast Su İzolasyonu Nedir?

İlk önce cephe montajı yapılır ve ardından prekast uygulamasına geçilir. Bu prekast düzgün yapılmadığı takdirde ileriye dönük sorunlar ve olumsuzluklar durabildiği görülür. Bu uygulama uzman bir kişi ya da alanında usta olan bir kişi tarafından dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.  Seçilen prekast yırtılma olayına dayanıklı olması gerekir. Çünkü uzun ömürlü olması önemlidir. Birçok yerleri yapışır nitelikte olması da oldukça önemlidir. Çünkü yapım aşamasında yapıcı ya kolaylık sağlayacaktır.

Yapım aşamasında iken karışıma bazı özel maddeler de ilave edilebilir. Bu maddeler, prekastın daha hızlı bir şekilde kurumasını ve kürlenmesi ne de yardımcı olacaktır. Bu katkı maddeleri demir oksit,  kükürt oksit ve krom oksit gibi bazı bileşenlerden oluşan maddeler yapım aşamasında kullanılabilir.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz