Prekast ile Tarihi Yeniden Canlandırmak

05.08.2022
Prekast ile Tarihi Yeniden Canlandırmak

Günümüzde tarihi yeniden canlandırmak veya tarihte az biline şeyler gün yüzüne çıkarmak amacıyla pek çok kitap yazılıyor, film çekiliyor hatta diziler yayınlanıyor.

Bunların en bilineni ve en çok ses getireni Muhteşem Yüzyıl dizisi olmuştu. Dizi pek çok tarihçi tarafından eleştiri alsa da insanların tarihi merak edip araştırmaya başlaması konusunda topluma yararlı bir faaliyet oldu.

Kanuni Dönemi’nin anlatıldığı dizi de sizlerin de bildiği gibi dönemde pek çok savaş ve sefer olmasına karşılık genelde hep harem sahneleri yayınlandı. Tabi durum böyle olunca dizinin konusundan çok kıyafetleri ve dekorasyonu en çok merak edilen şeyler oldu.

Osmanlı Yükselme Dönemi’nin içinde geçen Kanuni Dönemi, Osmanlı Devleti’nin en zengin olduğu yıllardandı. Dizide takıların çokça kullanılmasının sebebi de aslında budur. Ama dekorasyonu konusunda Tarihçiler arasında bazı itilaflar oldu. Topkapı Sarayı’nda çekilen dizinin ışıklandırma sebebiyle ve darbeler sebebiyle eserin yıpranmasına sebep olacağı konuşmaya başladı.

Oysa ki izleyicinin bilmediği konu her sahnede eserin kendi dekorasyonunun değil Prekast malzeme yardımıyla yapılan taşınabilir dekorlar kullanılması. Prekast işlenmesi ve taşınması kolay bir malzemedir. Film setlerinde de yaygın olarak kullanılır.

Bu malzemenin diğer kullanım alanları içinde tarihi yapıların restoresi, parklardaki taş oturma banklarının yapılması gibi alanlar da var. İşlenmesi ve taşınması bakımından kolay olan Prekast yapı malzemesi eski taş işçiliğini yansıtmak amacıyla yukarı da anlatılan alanlar da da kullanılabiliyor.

Muhteşem Yüzyıl dizisinin de pek çok dekoru Prekast malzeme ile yapılmış ve Topkapı Sarayı’na da zarar verilmemeye çalışılmıştır. Sizde herhangi bir tiyatro veya dizi-film setinde farklı yapılar ve gerçeklik hissi yaratmak istiyorsanız bu malzemeyi kullanarak dekor yapabilirsiniz.

Prekast malzeme artık pek çok yapı malzemesi fabrikasında yaygın olarak üretilmektedir. Yapılması ve işlenmesi kolay olan bu malzeme ekonomikliği açısından tercih sebebidir. 

Tümü

Son Prekast Projelerimiz