İstanbul Prekast

22.07.2022
İstanbul Prekast

Prekast malzeme 1970’lerden itibaren Avrupa ve bilhassa ABD’de sıkça kullanılan bir yapı malzemesidir. Prekast malzemenin ülkemizde yayılması da 2000li yıllardan sonra olmuştur.

Ülkemizde Prekast yapı malzemesinin kullanıldığı büyük şehirlerden biri de İstanbul’dur. İstanbul artan nüfusun konut ihtiyacını karşılamakta zorlanmaktadır. Bu yüzden kolay üretilebilen ve ihtiyaca göre geliştirilebilecek malzemelerden biri de Prekast malzemedir.

İstanbul tarihi dokusu yoğun olan bir şehirdir. Gerek Bizans dönemin de gerekse Osmanlı Dönemi’nde bu şehrin imarına çok fazla önem verilmiştir. O zamanlarda yapılan tarihi camiler, köprüler, saraylar hala ülkeye dört mevsim turist girişini sağlamaktadır.

Bu eserlerin özüne yakın restore edilmesi uzun süreli korunmasını sağlamaktadır. Bu iş için de en uygun malzeme Prekast malzemedir. Prekast malzeme İstanbul’un taş işçiliği ile ünlü tarihi eserlerine kolay işlenebilirliği sayesinde kesinlikle uyum sağlayabilecek bir yapı malzemesidir.

İstanbul’da Prekast üretimi yapan şehir dışında veya şehir içinde pek çok fabrika bulunmaktadır. İstanbul’un sanayi şehri olmasını sağlayan bu fabrikalar Prekast levhaların üretiminde şehrin ihtiyacını karşılamaktadır.

Sadece tarihi eserleri restore için değil film ve sahne dekorlarının tasarımında da kullanılan Prekast malzeme Türk sinema ve tiyatrosunun kalbi olan İstanbul’da bu amaçla da kullanılmaktadır.

Görüldüğü üzere aslında yaygın bir kullanım alanına sahip olan Prekast yapı malzemesi sadece fazla duyulmamış olması sebebiyle henüz bilinmemektedir.

İstanbul’da Prekast kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bu fazla nüfuslu şehrin bina ihtiyacı daha rahat karşılanmaya başlandı. Aynı zamanda bu bölgedeki Bursa, İzmit gibi şehirlerde de Prekast malzeme üretilmeye ve yapılarda kullanılmaya başlandı.

İçeriğinde beyaz çimento ve cam elyafı bulunan Prekast malzemenin üretim ve dağıtımı diğer yapı malzemelerine göre kolaydır. Böyle tarihi dokusu yoğun olan pek çok köprü, kemer ve tarihi esere sahip olan illerde eski taş işçiliğine benzer şekilde rahat oyulabilmesi açısından tercih sebebi olmaya devam etmektedir..

İstanbul, Prekast’ın genel olarak çok kullanıldığı bir şehir olduğu için şehrin tarihi dokusu korunmaya devam etmektedir. Bu konuda süreklilik sağlamak için de İstanbul’da Prekast üreten İseldaş Prekast gibi fabrikalar arttırılmalıdır.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz