Osmanlı Sanatı

15.07.2022
Osmanlı Sanatı

Çağımızda üniversite mezunu olmak iyi bir iş sahibi olmak için maalesef yeterli olmuyor. Üniversiteyi ne kadar yüksek ortalama ile bitirirseniz bitirin hayatta istediğiniz mesleğe sahip olmanız çok zor.

Şöyle ki son yapılan istatistiğe göre ülkemizde okuma yazma oranı yaklaşık %90 civarında. Özellikle son yıllarda açılan ücretsiz okuma yazma kursları bu oranı hayli arttırmış durumda. Aynı zamanda okuma yazma oranı en yüksek olan bölgemiz Ege Bölgesi, en düşük olan bölgemiz de Doğu Anadolu Bölgesi. Bu yüzden Doğu Anadolu Bölgesi’ne yapılan eğitim yatırımları son zamanlar da iyice yaygınlaşmıştır.

Ülkedeki işsizlik durumunda ise çok fazla bir şey yapılamamaktadır. Örneğin komşumuz Bilsen Hanım, iki yıl önce adı duyulmuş üniversitelerden birinin Sanat Tarihi bölümünden mezun oldu. Bilsen Hanım kendisine uygun işe bulana kadar uzun süre pek çok sınava girip çıktı en son kendi işini yapmaya karar verdi.

Bu amaçla semtimizin kalabalık bir bölgesinde bir kaligrafi süsleme dükkânı açtı. Yaptığı iş eskiden beri hayranı olduğu kaligrafik yazıyı pek çok eşyanın üstüne hatta duvarlara yaparak bu konudaki yeteneğini konuşturmak.

Gençliğinde bir dönem halk eğitimden aldığı kurs sonucu artık en sevdiği sanatı yapma fırsatı bulmuştu. Üniversitede okuduğu bölümde bu sanatını kendi zevkini yansıtacak şekilde yapabilmesini sağladı.

Bilsen Hanım’ın dükkânının kısa sürede duyulup yayılmasının sebebi ise çevresinden farklı bir görünüme sahip olan işyeri oldu. Bilsen Hanım, dükkânın dizaynını yaparken özellikle tarzını yansıtmasına ve hem modern hem de geleneksel bir görüntüye sahip olmasına dikkat etti.

Bu amaçla dış cephesinde Prekast levhalar tercih ederek yapı malzemesinin kolay işlenebilirliğinden faydalandı. Eski taş işçiliğini yapmak açısından işlevsel olan Prekast yapı malzemesi dükkâna Osmanlı motifleri ile çok farklı bir hava verilmesine yol açtı. Hatta Bilsen Hanım bu motiflerden etkilenerek dükkânının adını Osmanlı Sanatı olarak değiştirmişti.

Ve Bilsen Hanım’ın bu dükkânını artık herkes ‘dışında çok güzel şekiller olan yer’ olarak arıyor ve buluyor. İçindeki farklılığı daha dış cephesinden anlamak mümkün.

Tümü

Son Prekast Projelerimiz